Når du går på diæt, er de første ting, du rådes til at skære ned og passe på, dressinger og krydderier. Og med god grund; krydderier madspild og krydderier kan snige sig meget ind, når det kommer til dine kalorier. At gå på slankekur betyder at skubbe disse flasker til bagsiden af spisekammerskabet – ude af syne og ude af sind, især ketchup.

Hvorfor skævheden mod ydmyg tomatketchup? Simpelthen fordi det viser sig, at den ydmyge tomatketchup trods alt ikke er så undgå madspild ydmyg; inden for al dens rige røde farve og vanedannende smag har dette krydderi forbløffende højt sukkerindhold. I sandhed kan en populær kommercielt tilgængelig prøve af ketchup indeholde op til 4 gram sukker i en enkelt spiseske!

For dem, der ikke kan sidestille gram til håndgribeligt mål, er 4 gram sukker højere end en hel chokoladekage – alt sammen i en enkelt spiseskefuld. Og den reelle fare ligger ikke i dens forfatning, men i dens mængde. Uanset om du dypper dine pommes frites i den, eller dupper nogle på toppen af din burger, er det relativt nemt at indtage skeer og skeer ketchup uden at lægge særlig mærke til det. Mængden af sukker, du indtager, er bogstaveligt talt det samme som at håne et par småkager – ikke noget du vil, uanset om du er på en streng diæt eller ej.

Måden ketchup markedsføres og emballeres på hjælper heller ikke. Tilgængelig i gigantiske beholdere end at invitere til dyb dypning og generøs lastning, og i plastikbeholdere, der ubesværet klemmer mere end en hel del på din tallerken, er der på intet tidspunkt nogen foranstaltninger til at rationere, hvor meget ketchup du indtager. Tag tobakssauce for eksempel; vi ved alle, at det bugner af chili, og kun en lille dosis er nok til smag og godt for vores fordøjelse og sundhed. Emballagen afspejler det, og sikrer, at utilsigtet spild på dit måltid holdes på et minimum. Alligevel lever ketchuppen i uvidenhedens sikkerhed og fortsætter med at flyde frit på borde over hele landet.

Som mor og et sundhedsbevidst individ er tomatketchup derfor lavt på min liste over favoritter, når det kommer til mad. Men at forklare farerne ved ketchup er næsten umuligt for mine børn, især i betragtning af hvor let tilgængeligt det er for dem, og hvor lidt verden er bekymret for det. Så efter timers meningsløse forklaringer og uophørlige bønfald besluttede jeg at tage DIY-metoden – hjemmelavet tomatketchup.

Ja, der findes varianter med lavt sukkerindhold på hylderne i dag, og det giver et praktisk alternativ til de høje sukkermuligheder, der flyder i majssirup. Alligevel fjerner hjemmelavede opskrifter ikke kun sukkeret, men også ekstremt usunde konserveringsmidler. Ydermere betyder det, at jeg kan være hundrede procent sikker og afslappet, når mine børn drikker pommes frites og ketchup, hvilket giver dem mulighed for at bestemme deres egne portioner uden risiko for permanent at skade deres helbred. Det bedste af det hele er, at jeg pakker det i små glas, der får ketchup til at virke som præcis, hvad det er – et krydderi og ikke hele måltidet.